PIONIERS

Op zaterdag, 6 mei 2023 organiseerden Bos+ en Greenpeace “de dag voor natuurbeschermers”, waarbij lokale actiegroepen vanuit heel Vlaanderen waren uitgenodigd.

In het Stadsforum te Antwerpen stond er nogal wat op het programma.

Eerst was er een boeiende presentatie over ontbossing van de kust tot de Maas, gevolgd door concrete juridische duidingen met betrekking tot allerlei vormen van verzet.

In de namiddag waren er parallelle trainingen in enerzijds pers en media, en anderzijds in het opzetten en uitvoeren van acties.

Tijdens een panelgesprek kregen wij (Semper Ferraris) de gelegenheid om onze ervaring te delen en uitleg te geven over tactiek en strategie als sleutels tot een succesvolle campagne.

Het viel op dat de stijl en de aanpak vaak verschilden, gaande van ludieke, zichtbare evenementen tot harde, jarenlange procedures.

Maar het is ook duidelijk dat we elkaar nodig hebben.

Kleine actiegroepen zijn het best vertrouwd met het lokale terrein, terwijl de grote milieuorganisaties vanuit een breder perspectief een betere slagkracht hebben.

Toch hebben wij allen een gemeenschappelijk doel voor ogen, namelijk de bescherming van zonevreemde bossen in Vlaanderen.

Verandering kan tenslotte het best gerealiseerd worden door een symbiose van verscheidene verenigingen. De takken kunnen niet zonder de wortels.

Sprekende Eland

Vorige
Vorige

De Kracht van lokaal verzet

Volgende
Volgende

SAMEN STERK