Over ons

Achtergrond

De vereniging zonder winstoogmerk SEMPER FERRARIS is begonnen als een burgerbeweging uit protest tegen de geplande vernietiging van vier hectaren bos voor een woningproject.

Het bos is gelegen aan de Dennenlaan in het woonparkgebied Heikantberg.

Het park vormt een essentieel onderdeel van een groter ecosysteem dat andere “bergen” en het natuurgebied van de Demervallei omvat. De Heikantberg in Rotselaar ligt op slechts enkele kilometers van de bekende festivalweide van ROCK WERCHTER.

Het protest heeft geleid tot een weigering van de verkavelingsaanvraag door het gemeentebestuur van Rotselaar op 4 mei 2020. De eigenaars hebben tegen deze beslissing beroep aangetekend bij de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams- Brabant (de procedure loopt nog).

Het bos moest als “Meest Kwetsbaar en Waardevol Bos” (MKWB) beschermd worden krachtens het Vlaams Bosdecreet.

De Vlaamse Regering heeft tenminste de intentie om kritisch bedreigde en vaak gefragmenteerde bossen in Vlaanderen te behouden.

Er is echter nauwelijks een budget om de grondeigenaars te vergoeden. Dit is nog verergerd door de COVID- 19 crisis.

Machtige bouwpromotoren en projectontwikkelaars grijpen hun kans en zij maken gretig gebruik van de leemte in de uitvoering van het Bosdecreet.

Dit heeft tot gevolg dat het tempo van ontbossing is versneld, dit in een land waar de natuur al ernstig wordt bedreigd.

Semper Ferraris

Op 27 juni 2020 hebben vijf toegewijde inwoners de oprichtingsakte opgesteld en ondertekend van de vereniging zonder winstoogmerk SEMPER FERRARIS.

Deze akte werd gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad en de VZW is wettelijk erkend sinds 1 juli 2020.

“Semper” is Latijn voor “altijd”.
“Ferraris” is de benaming van een oud en zeer zeldzaam bos.

De Franse graaf Joseph de Ferraris heeft de Oostenrijkse Nederlanden in kaart gebracht tussen 1770 en 1778.

De bossen op zijn kaarten worden als “Ferraris bossen” beschouwd als zij sindsdien niet werden omgeploegd of voor landbouw werden gebruikt. Het is mogelijk dat deze natuurlijke habitats nog vele eeuwen verder teruggaan in de tijd.

De bomen, onderbegroeiing en zaden zijn van onschatbare waarde en bijna onvervangbaar.